Origineel VW Kever dakrek

Na lang zoeken uiteindelijk een origineel VW Kever dakrek kunnen kopen. Deze werd aangeboden in Limburg, maar de verkoper gaf aan deze mee te kunnen nemen naar het VW Kever Fest in Rosmalen. Dus de keuze was snel gemaakt. Op naar Rosmalen, dagje genieten van alle mooie kevers en bussen. En heel veel leuke VW Kever spulletjes, uitkijken voordat je hele huis vol staat met die leuke spullen.

Nog niet klaar, maar vandaag ook direct begonnen met schuren, schuren en nog eens schuren.

Onderhoud aan de Jeans Bug

Het is al weer even geleden, maar de kever is voor een onderhoudsbeurt naar de garage geweest. Hij maakte een raar geluid, en lekte wat olie. Dat is toch iets wat ik wel belangrijk vind voor de veiligheid dus hier maar een expert naar laten kijken.

Gezien het feit dat de kever toch op de brug stond gelijk gevraagd of ze kachel konden maken. Vermoedelijk waren de kabels defect, en dat bleek inderdaad het geval.

Wat is er aan gedaan:

 • Kachelkabels en bedieningsarmen vervangen
 • Linker aandrijfas keerring achter vervangen
 • Wielremcilinder links achter vervangen
 • Aandrijfas keering rechts achter vervangen
 • Handremkabels vervangen (waren gerafeld)
 • Remmen voor en achter schoongemaakt en afgesteld
 • Voor ophanging gesmeerd
 • Speling voorwiellagers afgesteld
 • Oliezeefpakking vervangen
 • Motor olie ververst
 • Carter pakkingset vervangen
 • Proefrijden

Nationaliteitsplaatje op de kever

Met de Kever naar het buitenland is nu ook mogelijk. Het nationaliteitsplaatje is gemonteerd, inclusief bouwjaar.

Het is nog steeds een verplichting om indien je met de auto naar het buitenland vertrekt dat je zichtbaar maakt in welk land je auto staat geregistreerd. Bij de moderne kentekenplaten is dit intussen geïntegreerd maar bij onze klassiekers zal je het op een andere manier kenbaar moeten maken. De mooiste oplossing is dit ovaal gevormd bordje met daarop de landsnaam. Dit kan met bijvoorbeeld d.m.v. een steuntje wat aan de bumpersteun wordt bevestigd en indien daar geen mogelijkheid voor is kun je er altijd wel ergens een geschikte plaats voor vinden.

Raammechanisme vervangen

Vandaag bezig geweest met het vervangen van het raammechanisme van een VW Kever uit 1973. Dit keer niet mijn eigen kever, maar sleutelen en ervaring op doen is altijd leuk.
De steun waar normaal het raam in klemt en mee beweegt naar boven en onder was compleet doorgeroest. Hierdoor kon het raam dus naar beneden vallen. Dus met een filmpje van youtube, aan de klus begonnen. Ook al wat gelezen op diverse forums. Het schijnt een tijdrovend klusje te zijn, zeker de eerste keer. Beginnen met demontage van de handgrepen, binnenbekleding, raamslinger. Vervolgens losschroeven, en dan denk je er bijna te zijn en dan blijkt het kleine kantelraampje ook nog los te moeten. Dit omdat de kabel van het raam mechanisme hier net tussendoor loopt. Al met al een goed uur bezig geweest.

Kever pyjama

Vandaag mijn kever pyjama ontvangen via de post. Nu de kever binnenkort drie maanden binnen staat (winter periode), een goede afdekhoes besteld. Zodat ik begin maart bij de start van de lente zo de kever weer kan pakken.

Stuur

De kever was bij aanschaf voorzien van een houten sportstuurtje. Dit ziet er zeker erg leuk, maar het stuurt wel erg zwaar. Gezien het feit dat een stuur van de Mexicaan 17mm is, en de kevers voor 1980 22mm naaf hebben viel het nog niet mee om een stuur te vinden (welke betaalbaar was) voor mijn kever.

Uiteindelijk in Budel geslaagd, er lag er een in het gras.

Houten sportstuur

Interieur

Ook het interieur was toe aan vervanging. Deels gescheurd, en een veer prikte onder in de rug. Dit was niet zo comfortabel rijden. Eerst op marktplaats gezocht naar andere stoelen. Uiteindelijk bij kevers.nl (Andre) uitgekomen. Hij heeft me gebeld, en verteld wat de mogelijkheden zijn. Ook gaf hij aan dat hij Jeans Bug stoelen had blauw/groen van kleur. Deze stoelen zouden worden gerestaureerd, en opnieuw gespoten. Andre meldde mij een paar weken later dat ze klaar waren, dus op met de Kever naar Wijk en Aalburg. Daar prima ontvangen met een bak koffie, en een praatje. Daarna de stoelen uit de auto en de nieuwe erin.

Dakrek

Zoals in mijn vorige post al te zien was, heb ik ook een bagagerek voor de kever gekocht. Deze er ook opgezet, en een koffer erbij gevonden.

Een bagagerek ziet er leuk uit, maar het kan met een bepaalde wind best een beetje suizen. De koffer kan natuurlijk op de achterbank mee, dat scheelt weer vliegen eraf boenen.

 

Shine

Vandaag mooi weer, dus even een foto maken bij het Veerse Meer.
Inmiddels zijn de blauwe kentekenplaten ook gemonteerd.

Herstel lakschade en roest

Begin augustus heb ik mijn kever weggebracht voor het laten herstellen van de lak, en het wegwerken van de bekende roestplekken. 1,5 week later weer opgehaald met een fantastisch resultaat.